Математическото мислене - важният компонент за развитието на личността.

Математическа Атака  

състезание по математика

за ученици от 4. до 7. клас,

провеждано от катедра "Математика" при Математическа гимназия "Баба Тонка" - Русе

Състезанието се провежда в два кръга - задочен и очен. Задочният кръг е тренировъчен. Очният кръг за четвъртокласниците е под формата на индивидуално състезание с времетраене два астрономически часа. Това състезание се допълва и от II -ри състезателен кръг с времетраене два астрономически часа, на което състезателите решават комбиниран тест от петнадесет въпроса и описват решения на две текстови задачи.
Състезателите във възрастова група от V до VII клас участват в отборно състезание, в което четирима ученици трябва да се справят, с шест балансирани по трудност, задачи в продължение на два астрономически часа.

Новини

Любопитно

  • Първото състезание е проведено през учебната  1989/90 година.
  • Ученикът Светозар Вихренов от 12. клас предлага името на състезанието да бъде Математическа Атака.

В чест на юбилейните 40 години от профилирането на гимназия "Баба Тонка" като математическа, 

е издаден сборник , който съдържа теми и решения на задачите, давани на регионалното състезание "Математическа Атака" и II кръг на състезанието за IV клас, за периода 2005 - 2009 година. 

Преподавателите по математика, подбрали и съставили задачите са: Митко Кунчев, Боряна Куюмджиева, Лидия Рачева, Марина Атнасова, Мирослава Костадинова, Даниела Цветанова, Росен Чапаров, Людмил Станков, Евелина Минчева.

Темите са подредени по години. Във всяка година са включени предлаганите теми по випуски: задочен кръг, очен кръг и втора част на състезанието за четвъртокласници, задочен и очен кръг за 5., 6. и 7. клас. След условията на задачите за съответния випуск са предложени примерни решения, упътвания и отговори на задачите.

За повече информация относно сборника, се свържете с г-жа Евелина Минчева - старши учител по математика в гимназията.